Scroll Top

Teckningsmuseet, Laholm

Teckningsmuseet, Laholm/SE, 2008-09

Även här har gudarna varit

Teckningar och ljudinstallation / Drawings and collage
8 november, 2008 – 4 januari, 2009 på Teckningsmuseet i Laholm

Öppet: on – sö kl. 12–17, t.o.m. 4 januari, 2009
I  utställningen ingår ett satellitverk, Ta Kymatika, till Fylkingens 75 års jubileum som firas mellan den 22-30 november. För mer information se: www.fylkingen.se

Mari Kretz arbetar främst med teckning, ljud- och och videoverk i sitt konstnärskap. Verken är ofta sprungna ur samarbeten med forskare vars vetenskapliga arbeten och undersökningar hon omformar till visuella och akustiska upplevelser. De senaste ljudverken bygger på undersökningar av elektriska impulser och ultraljud från människokroppen och har legat till grund för t.ex. ljudinstallationen Ta Kymatika som nu visas i Laholm.

Ta Kymatika – ljudinstallation

Ljudinstallation består av tre bord där bordsskivorna ersatts av kopparkar fyllda med vatten. Ljud från skadade organ i människans inre passerar genom vattnet samtidigt som vattnet reflekterar ljudvågornas komplexa mönster. Verket är en fortsatt dialog kring det människor dagligen utsätts för. Det första verket var 7000 lashes som fick stor uppmärksamhet i media. Ta Kymatika är också det tredje ljudverket i en serie som bygger på inspelningar av ljud och signaler från människokroppen. Verket Ta Kymatika genomfördes i ett samarbete med Dundee University i Skottland.

Teckningarna

Inspirationen till teckningarna kommer från djur, människor, byggnader och de ting som fyller vår nya och gamla värld. I teckningar återkommer bordet som ett centralt objekt, bordet blir som en symbol för möten och sökandet efter något fördolt, något bortglömt. Kring borden pågår undersökningar och beskådan av djur och människor, vid borden utspelar sig även middagar, romanser och hemliga samtal där förtroligheter utbyts.